• Support National Team

Special Olympics Moldova. Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilitați

05 dec 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal a participat la mai multe evenimente sociale, organizate de școala auxiliară nr.6 și organizația Special Olympics, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilitați.

Cu această ocazie, FMF a donat inventar sportiv pentru 112 copii, căciulițe și mingi JAKO. Scopul evenimentului a fost sprijinirea egalității de șanse și susținerea drepturilor și bunăstării a persoanelor cu dizabilități. La această acțiune au participat Alexandra Danilenco, preşedintele Special Olympics Moldova, Svetlana Danilenco, directorul Şcolii auxiliare nr.6, Anatolie Cojocari, directorul Special Olympics Moldova și Cristina Braga, managerul proiectului Grassroots FMF. 

 

Oxana Spataru

Tot în acest weekend, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilitați, a fost organizat un festival sportiv la complexul Alexia, la care au participat 70 de copii și 30 de părinți și voluntari. Au participat copii de la școală auxiliara Nr6, Centrul de padagogie curativă Orfeu, Centrul de recuperare sportivă Doina Mafteuță, Clubul de Fotbal Percept Orhei, Gimnaziul "Nicolae Bălcescu" din Ciorescu și AO Sunshine.


Prin prezența la aceste evenimente social-sportive, FMF își dorește să ajute persoanele cu necesitați speciale prin practicarea sportului. 

 

FMF a fost reprezentată la acest eveniment de către Valentin Chicu, manager Grassroots. FMF a oferit cadouri fiecărui copil: jucării pentru brad FMF și căciuli de iarnă Jako. În același timp, agenția de securitate Bercut-Grup a oferit copiilor dulciuri și plăcinte.
 
De menționat faptul că, în cadrul proiectelor FMF, participă Oxana Spataru, instructor OFFS. Este un exemplu elocvent cum o persoană cu necesitați speciale își poate găsi un job la o companie, în cazul dat, la FMF.

 

3 decembrie a fost proclamată drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992). Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară în ceea ce priveşte numărul deceselor. Pandemia a afectat persoanele cu dizabilități, membrii familiilor lor, personalul implicat și este nevoie de un efort comun, perseverent, bazat pe solidaritate și încredere pentru a elimina efectele.